17.02.2012

Fontlar hakkında birazcık bilgi.

   Serifli fontlar harflerde düz kuyruk barındırır baskıda satırın altında ve üstünde düz bir görüntü vererek okumayı rahatlatır. Çıktı alırken kullanırız 
Times New Roman : Times için 1931 de dizayn edilen font. Bilimsel baskıların yegane fontu. 

Georgia: Microsoftun son zamanlarda timesten esinlenerek hazırladığı font. Özellikle monochrome laser printer baskılarında okumak için iyi olduğunu duymuştum.Baskıları bununla almaya başladım artık.
 

Cambria: Microsoftun 2010 da varsayılan başlık fontu. Pek beğenmemekle birlikte standart olduğu için kullanırım.
  

  Sans Serif serifsiz fontlar ekranda ve sunularda kulanılan fontlardır.
Arial: Hepimizin bildiği klasik microsoftun en yaygın sans serif fontlarının en eskisi. Mac taki Helvetica fontuna karşılık yapılmış çirkin fakat kullanılan bir fonttur yerini Calibriye terk ediyor.
 

Calibri: Windows vista ile gelen çok güzel gözüken offiste standart gövde fontu. Bende arial yerine bunu tercih eder oldum artık.
 

Verdana: Ekrandaki güzel ve okunaklı fontlardan biri.Benimde bu yazıda kullandığım font.
 

Tahoma: Verdana gibi güzel bir font. Yanlış hatırlamıyorsam sunumlarda kullanılınca en anlaşılır font oluyordu kendileri. öğrenci sunumlarının ve ekrandan okunacak ödevlerinin biricik fontu :) Calibri çıkmadan önce yazılarda Verdana ve tahoma ikilisini kullanırdım bol bol.
 

Comic sans : Bir zamanlar zırt pırt heryerde kullanılması ile tepki görmüş fakat çizgi roman balonu, eğlencelik resim altı yazıları içinkullandığım font.

Segoe Print : Comic sans yerine kullanmaya başladığım yeni font :)
   
   Mono-Space Fontlar:
Courier : Mono-space bir fonttur. Program yazarken rahat okunmasını sağlar. Senaryolarda bu fontla yazılrmış bazı sebeplerden ötürü.
 
Consolas: Mono-space window vista ile gelen en güzel kod yazım fontudur.Courier yerine bunu tercih eder oldum.



   Pixel fontları yazıcıdan çok küçük çıktılar alırken kullanırız.Script fontlarda el yazısı fontlarıdır.
Şimdiye kadar hiç kullanmadığım için bir fikrim yok.
http://www.dafont.com/ a göz atmayı deneyebilirsiniz. Ama ufak bir not. Bir çalışmanızda 3 ten çeşitli font kullanmamaya özen gösterin.